Sanitat incrementa en un 22% la plantilla de Salut Mental a la província d’Alacant
La Conselleria de Sanitat ha incrementat la plantilla de salut mental a la província d’Alacant en un 22%. Per especialitats, s’ha produït un augment del 13% de psiquiatres, 29% de psicòlegs, 33% d’infermeria de salut mental, 11% de treball social i 42% de teràpia ocupacional.
Així ho ha explicat el director general de Salut Mental i Addiccions, Bartolomé Pérez, després de reunir-se amb els caps de les Unitats de Salut Mental dels departaments d’Alacant i amb els professionals de les Unitats de Detecció Precoç en l’Àmbit Escolar de la província. Una trobada que s’ha celebrat a l’Hospital de Sant Joan d’Alacant, i amb la qual culmina la ronda de reunions de treball que ha mantingut per a unificar protocols en totes les unitats de la Comunitat Valenciana.
El director general ha subratllat el fet que “una de les coses més importants en aquests moments és la salut mental” i ha recordat que la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut en l’àmbit de la salut mental inclou la promoció i prevenció.
Detecció dels casos
“Precisament, eixe és l’objectiu de les Unitats de Detecció Precoç en l’Àmbit Escolar ja que permetran detectar els casos de salut mental en els centres escolars amb un criteri clínic i donar una resposta immediata, perquè en 24-48 hores el centre puga comptar amb un psicòleg clínic i poder iniciar així el protocol corresponent”, ha destacat.
L’equip professional d’eixes unitats, 20 psicòlegs clínics a la província d’Alacant, seguint la ràtio internacional de 1×100.000 habitants, “tutelarà eixe sistema de sonda epidemiològica que posarem en pràctica a través de cribratges científics, per a tindre alguns indicadors bàsics, com l’estrés i la depressió i així cada departament de salut podrà tindre una avaluació de la salut mental dels xiquets i adolescents”, ha recalcat Bartolomé Pérez.
Col·laboració sanitaria i docents
Cal recordar que les Unitats de Detecció Precoç en l’Àmbit Escolar, ja en funcionament, són pioneres a nivell nacional per l’especialitat dels professionals, ja que estan formades per psicòlegs de salut mental. En aquestes unitats professionals sanitaris i docents col·laboren en matèria de salut mental en els centres educatius de titularitat de la Generalitat.
Així, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) va publicar la resolució a través de la qual es regula el marc de col·laboració entre la Conselleria de Sanitat i la d’Educació respecte a aquestes unitats de detecció precoç en l’àmbit educatiu relacionades amb la salut mental de l’alumnat.
Es tracta d’un compromís del Govern valencià arreplegat en el Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-2027, que en la seua línia estratègica 1 pretén promoure una salut mental positiva i previndre la malaltia mental i els trastorns addictius. Específicament, l’acció 1.2 fa referència al compromís de creació d’unitats de detecció precoç en l’àmbit educatiu dirigides a la intervenció inicial i la derivació, si escau, així com a l’orientació i el suport específic al professorat.