La Generalitat activa la tercera fase del Pla de Residus per buidar els punts d’apilament dels municipis

Durant les primeres fases del pla s'han retirat aproximadament 400.000 tones d'estris i voluminosos de les zones afectades

Residus en Valencia

Recibe nuestra newsletter diaria

O síguenos en nuestro  canal de Whatsapp

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha activat la tercera i última fase del Pla de Residus de la Generalitat, en el marc del ‘Pla Recuperem València’, posat en marxa després de les inundacions amb l’objectiu de buidar totalment els espais habilitats per a albergar estris i voluminosos dels municipis que van patir els efectes de les riuades del passat mes d’octubre.

Així ho ha anunciat el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, durant la presentació en el punt d’apilament intermedi Manises-Quart de Poblet de la tercera fase d’aquest pla de residus, “amb la qual es pretén buidar de manera progressiva els punts d’apilament local (PAL) i els punts intermedis de transferència de les àrees afectades”.

Martínez Mus ha explicat que aquest procés, que s’ha confiat a empreses especialitzades per a garantir el correcte maneig dels residus, ja ha començat amb la retirada dels punts de transferència situats a Catarroja i dels PAL de zones més sensibles, “prioritzant aquells punts situats prop de centres educatius de Paiporta i polígons industrials”.

Tancament del punt en Catarroja

En aquest sentit, s’ha encarregat el tancament del punt de transferència de Catarroja, garantint que els estris siguen derivats al seu abocador de Villena i els vehicles a un Centre Autoritzat de Tractament (CAT). Mentrestant, els punts de transferència de Picassent i Manises romandran oberts per a facilitar una retirada organitzada i progressiva, “disposant sempre d’un punt final de destí” ha indicat el conseller.

La segona acció es durà a terme a Picassent, on es procedirà al buidatge d’estris per a traslladar-los al seu abocador a Xixona, mentre que els vehicles també seran dirigits a un CAT autoritzat. Finalment, es procedirà al tancament de Manises, mantenint obert el punt de Fogons on hi ha habilitat un abocador ordinari. El d’Alfafar va ser el primer a ser buidat a causa de la seua proximitat als municipis.

Martínez Mus ha destacat que la finalitat és “restablir la normalitat en les zones afectades, la qual cosa implica la retirada gradual d’estris, objectes voluminosos i llots, així com el tancament dels centres de tractament”.

En aquesta tercera fase, ha assenyalat el conseller, “es comptarà amb empreses especialitzades en el cicle integral de la gestió de residus, des de la recollida, el tractament i l’eliminació final en abocadors autoritzats per al seu correcte tractament”. A mesura que s’avance en aquesta fase, es pretén que els serveis municipals, que operaven a través de contractes per a la recol·lecció de residus, reprenguen el seu funcionament habitual en aquestes poblacions, tal com ho feien abans de la riuada.

Balanç del pla

Una vegada activada la tercera fase del pla, Martínez Mus ha insistit en la importància de les etapes prèvies. Durant aquests 50 dies d’intensa labor “s’han retirat 400.000 tones de residus de les zones afectades, la qual cosa representa un esforç significatiu per part dels equips de treball”.

L’operatiu habilitat per la Conselleria de Medi Ambient ha aconseguit evacuar una mitjana de 15.000 tones diàries, la qual cosa ha permés buidar 767 vials obstruïts, millorant així la mobilitat i la seguretat en les àrees afectades.

El pla de gestió de residus es va configurar amb una trentena de Punts d’Apilament Local (PAL) i es van activar cinc Punts de Transferència a abocadors, assegurant la salut pública dels veïns.

Comenta el artículo
Ismael Cirujeda

Recibe nuestra newsletter diaria

O síguenos en nuestro  canal de Whatsapp

Deja una respuesta

Ahora en portada