L’Hospital La Fe participa en tres investigacions sobre nous tractaments per a xiquets i adolescents amb leucèmia
Aquests assajos clínics són un pas avant en la personalització de les teràpies des de nounats fins a joves de 18 anys
La Unitat d’Oncologia i Trasplantament Infantil de l’Hospital La Fe de València participa en tres investigacions sobre nous tractaments per a xiquets i adolescents amb Leucèmia Linfoblástica Aguda i Leucèmia Mieloide Aguda, dos tipus de càncer en la sang i la medul·la òssia que afecten els glòbuls blancs, components essencials per a la defensa de l’organisme.
La Fe registra cada any un total de 25 nous diagnòstics de Leucèmia Linfoblástica Aguda i Leucèmia Mieloide Aguda, malalties infreqüents però que alteren profundament la vida dels menors i de les seues famílies.
En aquests casos, els assajos clínics poden arribar a representar un canvi significatiu en la qualitat i efectivitat dels tractaments disponibles a Espanya per als menors, des de nounats fins a joves de 18 anys. Concretament, els pacients de l’Hospital La Fe participen en tres investigacions que es vehiculen a través de l’Institut d’Investigació Sanitària de La Fe (IIS La Fe). Es tracta de Interfant21, Alltogether i XIP AML 2022.
Interfant21 es dirigeix als més xicotets, bebés que desenvolupen Leucèmia Linfoblástica Aguda en els primers mesos de vida. Es tracta d’un grup particularment vulnerable en el qual els tractaments estandarditzats tenen una eficàcia limitada.
Tractaments més precisos
La metgessa adjunta de la unitat d’Oncologia i Trasplantament Infantil i responsable de l’assaig clínic, Carolina Fuentes, ha explicat que aquest protocol internacional, en el qual participa La Fe al costat d’altres tres hospitals d’Espanya, “cerca millorar la precisió del tractament, en adaptar-se millor a les característiques úniques de cada cas. D’aquesta manera, es pretén augmentar les probabilitats de supervivència i disminuir els efectes adversos”.
Per part seua, Alltogether també és una iniciativa pionera a Europa en la mesura en què optimitza i adapta les teràpies per a cada perfil de pacient de Leucèmia Linfoblástica Aguda, la qual cosa augmenta la precisió en l’elecció del tractament. Fins a la data, hi ha quatre hospitals d’Espanya, inclosa La Fe, ja habilitats per a oferir aquest tractament.
“El nou protocol marca una diferència significativa, ja que permet que xiquets i adolescents reben la millor opció de tractament d’acord amb el seu tipus de leucèmia i les seues característiques específiques”, ha insistit la doctora Fonts.
La tercera investigació, XIP AML 2022, és el protocol més recent per a la Leucèmia Mieloide Aguda, una variant menys comuna i més agressiva de leucèmia infantil. En aquest cas, participen 60 institucions de 15 països.
Segons ha indicat el metge adjunt de la Unitat d’Oncologia Pediàtrica de La Fe i coordinador de la sala de trasplantament hematopoètic pediàtric, José María Fernández, “a Espanya, La Fe lidera la coordinació a nivell nacional, i supervisa els 18 centres hospitalaris espanyols participants. D’aquesta manera, tots els centres estan en sintonia, la qual cosa optimitza els recursos i el coneixement compartit entre els especialistes”.