La Conselleria d’Emergències i Interior tramita la celebració de 63 festes de Nit de cap d’any i Reis

Es repartiran 7.500 polseres de detecció de drogues de submissió química

Emergències de la Generalitat

Recibe nuestra newsletter diaria

O síguenos en nuestro  canal de Whatsapp

La Conselleria d’Emergències i Interior, a través de la Direcció General d’Interior, ha rebut 70 peticions, entre sol·licituds d’autoritzacions i declaracions responsables, per a la celebració de cotillons, festes i celebracions de Nit de cap d’any (69) i Reis (1) en la Comunitat Valenciana. D’aquest conjunt de sol·licituds per a dur a terme aquesta activitat extraordinària de cap d’any han sigut tramitades un total de 63 a més de 3 sol·licituds que han sigut denegades, altres 3 inadmeses i en 1 cas el sol·licitant ha desistit.

Aquestes dades s’han presentat en la Comissió d’Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Activitats Socioculturals celebrada aquest dimarts i que ha estat presidida pel conseller d’Emergències i Interior, Juan Carlos Valderrama. En la reunió també ha participat la secretària autonòmica de Seguretat i Emergències, Irene Rodríguez; la secretària autonòmica d’Igualtat, Asunción Quinzá; i altres representants de la Generalitat, ajuntaments, associacions i de l’àmbit empresarial i sindical.

En comparació amb les dades de 2023, l’any passat es va tramitar la celebració de 63 festes i es van gestionar un total de 69 peticions. Per províncies, com ha detallat el conseller d’Emergències i Interior, “pràcticament un terç correspon a cada província, amb 24 sol·licituds presentades per a Castelló, i amb 23 tant per a València com per a Alacant”, mentre que per tipologia d’establiments que han presentat sol·licitud, la majoria són restaurants i café-bar.

Municipis en celebracions extraordinàries

El nombre de municipis on se situen establiments que han sol·licitat celebracions extraordinàries s’eleva a un total de 37. D’ells, 14 pertanyen a la província d’Alacant, 10 a la de Castelló i 13 a la de València.

A la província de Castelló, els establiments que han sol·licitat celebracions extraordinàries estan a Alcalà de Xivert, Almassora, les Alqueries, Benicàssim, Borriana, Castelló de la Plana, Sogorb, Torreblanca, Vila-real i Xert. A la província de València han presentat sol·licitud establiments situats a Alaquàs, Alboraia, Alfafar, Alzira, Bellreguard, Canet d’en Berenguer, Nàquera, Oliva, Paterna, Riola, Sagunt, Silla i València.

Finalment, a la província d’Alacant, els municipis on se situen aquests establiments són Alcoi, Benidorm, Calp, Dénia, Elx, Guardamar del Segura, Pego, Sant Fulgenci, Sant Joan, Sant Vicent del Raspeig, Santa Pola, Teulada-Moraira, Torrevella i La Vila Joiosa.

Autorització administrativa o declaració responsable

Des de l’entrada en vigor de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, d’espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, es diferencien dos tipus d’esdeveniments extraordinaris. En primer lloc, com ha explicat Valderrama, “aquells que requereixen d’una autorització administrativa, en implicar un increment de risc sobre les condicions inicials del local (aforament, instal·lació d’escenaris o embulls o modificació de condicions tècniques) i que, en aquests moments, coincideixen bàsicament amb les festes de gran aforament o macrofestes”.

I, en segon lloc, els que no impliquen eixe increment de risc. Aquests esdeveniments tenen lloc en el mateix recinte on s’efectua l’activitat ordinària del local i són objecte de declaració responsable davant les Direccions Territorials de la Conselleria.

“Aquesta declaració responsable, al costat de les inspeccions realitzades pels efectius de seguretat, pretén evitar que s’anuncie la realització d’un esdeveniment sense increment de risc afegit a les condicions del local i, en realitat, s’efectue un altre diferent on si es produeix aquest increment”, ha subratllat el titular d’Emergències i Interior. “Per exemple, que s’augmente l’aforament del local sense permís, que s’instal·len escenaris o embulls no preexistents o que es realitzen connexions elèctriques afegides o es connecten grups electrògens”, ha agregat.

Així, de les 70 sol·licituds rebudes, 68 són declaracions responsables i només s’han registrat 2 propostes d’autorització administrativa, totes dues a la província de València. Es tracta d’un concert de Nit de cap d’any que se celebrarà a la Terrassa Lumiere d’Alboraia, i la festa de Nit de cap d’any en l’edifici Ves-los e Vents de València.

Dispositiu especial de la Policia de la Generalitat

Sobre aquest tema, el conseller d’Emergències i Interior ha explicat també que s’ha donat instruccions als responsables de la Unitat Adscrita de la Policia de la Generalitat “perquè es procedisca, amb els mitjans disponibles, a efectuar les oportunes tasques de comprovació i control en els locals i establiments que corresponga”.

El dispositiu de la Policia de la Generalitat, segons ha indicat el conseller, “tindrà com a principal funció comprovar el compliment de les condicions de seguretat en locals d’important afluència de públic i aquells amb horaris extensos, com a discoteques, sales de festes, sales de ball i pubs”.

A més, la Generalitat, com tots els anys, posa en coneixement de la Delegació del Govern les actuacions efectuades amb la finalitat de treballar de manera coordinada i corresponsable entre les diferents administracions i Cossos i Forces de Seguretat, particularment la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Noves polseres de detecció de drogues de submissió química

Per part seua, i amb motiu de les celebracions de Nit de cap d’any, la secretària autonòmica d’Igualtat, Asunción Quinzá, ha presentat unes noves polseres per a previndre agressions sexuals per submissió química en espais d’oci, dispositius dels quals es repartiran al voltant de 7.500 amb l’objectiu d’augmentar la seguretat de les dones en les festes de cap d’any.

Quant al funcionament, les polseres compten amb un sensor per a detectar, tirant una gota de la beguda, si està contaminada amb GHB. En cas que la prova siga positiva, el líquid deixarà una taca verda. Les polseres podran ser reutilitzades mentre que la prova no de positiu i es done un bon ús i conservació. Una vegada aparega un positiu caldrà rebutjar-la.

Aquest projecte està desenvolupat per l’Institut Interuniversitari d’Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) de la Universitat de València (UV) i de la Universitat Politècnica de València (UPV), a través del seu projecte NoSum.

Comenta el artículo
Ismael Cirujeda

Recibe nuestra newsletter diaria

O síguenos en nuestro  canal de Whatsapp

Deja una respuesta

Ahora en portada