Marián Cano anuncia la posada en marxa de les obres de l’edifici de Correus a Castelló
Es tracta d'una intervenció cofinançada al 50% per la Unió Europea que ha d'estar conclosa abans del 31 de març de 2026
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha signat aquest dilluns l’aprovació del projecte previ i els plecs de la reforma de l’antic edifici de Correus a Castelló, després de rebre la setmana passada l’informe favorable de supervisió que emet la vicepresidència primera i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge.
El Govern valencià preveu aprovar aquesta setmana la resolució de la licitació, la qual cosa desbloqueja de manera definitiva l’inici de la reforma de l’històric immoble, que es finança amb fons europeus i que acollirà els serveis territorials d’Innovació i Indústria a la província, a més de diverses oficines de la Generalitat.
Cano ha realitzat aquest anunci durant la visita que ha realitzat a l’edifici en companyia de l’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco. La Conselleria articularà l’ús compartit d’una part dels espais comuns amb l’Ajuntament, perquè puguen ser gaudits per tots els ciutadans.
Valor patrimonial de la ciutat
Es tracta d’una intervenció cofinançada al 50% per la Unió Europea i, per tant, ha d’estar conclosa abans del 31 de març de 2026. Eixa és la data màxima per a totes les obres associades al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència 2021-2026 que, en tot el territori espanyol, mouran més de 160.000 milions d’euros.
Inaugurat en 1932, l’edifici de Correus és un destacable exponent de l’estil neomudéjar, considerant-se a més una de les millors mostres del modernisme valencià a Castelló. Va ser creat per l’arquitecte Demetri Ribes (estació del Nord de València) en col·laboració amb el castellonenc Joaquín Dicenta Vilaplana. El seu estil s’aprecia en l’ornamentació floral i geomètrica, amb la influència neomudéjar visible en l’ús de la rajola i els arcs lobulats. Es tracta, segons els experts, de l’edifici de major valor patrimonial de la ciutat de Castelló.
Va ser declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) des que la Generalitat l’obtingués en 2021, per valor de 22 milions d’euros, a la Societat Estatal Correus i Telègrafs S. a.
Edifici de valor patrimonial
El projecte de rehabilitació promogut per la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, després de passar el sedàs de la Conselleria de Cultura qui havia de donar el vistiplau per tractar-se d’un edifici històric catalogat com a Bé d’Interés Cultural (BIC), portarà diverses actuacions relacionades amb l’eficiència energètica, accessibilitat i la seguretat.
La nova distribució habilitarà la planta baixa com a espai diàfan, on també hi haurà una sala de conferències. És una zona plantejada com a espai obert al públic. En els dos pisos superiors, el projecte se centra en una distribució per a ús administratiu de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.