Carlos Mazón: “Garantim a 570.000 famílies la llibertat de triar la llengua base en l’educació dels seus fills”

Subratlla l’aposta del Consell “per la convivència i l’equilibri entre el valencià i el castellà” davant de “la confrontació i la imposició lingüística” de l’anterior equip de Govern

Mazón i la llengua valenciana

Recibe nuestra newsletter diaria

O síguenos en nuestro  canal de Whatsapp

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha subratllat que el Consell “garantix a 570.000 famílies la llibertat de triar la llengua base en l’educació dels seus fills” amb la primera consulta telemàtica, que se celebrarà del 25 de febrer al 4 de març, en la qual participaran les que corresponen a alumnat de 2n cicle d’Infantil, Primària o els tres primers cursos d’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

Així ho ha destacat durant la presentació de la campanya sobre l’elecció de la llengua base en els centres educatius, en la qual ha estat acompanyat pel conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira.

Carlos Mazón ha assenyalat que amb la consulta de la llengua base “es recuperen drets i llibertats, i així es fa un gran pas per a donar el poder a les famílies perquè siguen les principals responsables en l’educació dels seus fills, garantint al mateix temps que els nostres alumnes siguen competents en les dos llengües, i que en finalitzar els seus estudis així se’ls reconega”.

La intenció de «buscar l’equilibri»

En este sentit, ha remarcat l’aposta del Consell “per la convivència, l’equilibri entre el valencià i el castellà i la capacitat de decisió de les famílies” davant de “la confrontació i la imposició lingüística” de l’anterior equip de Govern.

El president ha lamentat que l’executiu del Botànic “substituïra la possibilitat que en un centre pogueren conviure les línies en valencià i en castellà per un model únic per centre, que obligava al fet que cada col·legi solament poguera tindre una única llengua base”. A més, ha recriminat que “obviara la diversitat sociolingüística” de la Comunitat Valenciana. Per contra, ha defés la Llei de llibertat educativa “per recuperar la pluralitat, l’equilibri i donar a la ciutadania el poder de decidir”.

Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha fet una crida a “la participació lliure” en la consulta ja que “com més famílies exercisquen el seu dret, millor s’ajustarà l’oferta que faça l’Administració de llocs escolars en cada llengua base a les demandes de les famílies”.

Competència en les dues llengues

El president ha assegurat que la voluntat de la Conselleria d’Educació “és que tots els alumnes coneguen i siguen competents en castellà i valencià, amb independència de la llengua en què hagen aprés a llegir i escriure, tal com promulgava la llei d’ús, l’esperit de consens de la qual volem recuperar”.

El resultat de la consulta permetrà un sistema lingüístic equilibrat ja que la diferència entre la llengua base triada i les assignatures que s’impartisquen en l’altra llengua serà d’un 20 %.

Cal recordar que en les zones castellanoparlants, tot l’alumnat cursarà com a mínim l’assignatura de valencià encara que puguen demanar l’exempció de la seua avaluació i fins i tot en estes zones les famílies podran triar també el valencià com a llengua base si així ho volen. A més, els alumnes, amb independència de la llengua base podran fer les proves d’avaluació en qualsevol de les dos llengües cooficials.

Una vegada feta l’adscripció de tot l’alumnat matriculat en una llengua base o l’altra, les famílies podran continuar exercint el seu dret a triar participant en els procediments d’admissió, tant quan es tracte de fills i filles per als quals demanen plaça per primera vegada, com en els casos en què vullguen canviar de centre escolar. En estos casos, les famílies podran triar centre i llengua base en les seues sol·licituds.

Mazón: «Recuperar la llibertat educativa»

En el seu discurs, Carlos Mazón ha incidit en el fet que el Consell “complix amb una de les principals fites de la legislatura amb la recuperació de les llibertats en l’àmbit educatiu” i ha assenyalat la posada en marxa del districte escolar únic, la gratuïtat de 0 a 3 i la Llei de llibertat educativa.

En este sentit, s’ha referit a la llibertat perquè els alumnes puguen triar fer els exàmens de les assignatures no lingüístiques en valencià o en castellà, el dret de les famílies a estudiar tant en valencià o en castellà i el dret dels alumnes amb necessitats educatives especials a estudiar en la seua llengua habitual, “i al fet que siga el sistema el que s’adapte a ells i no al revés”.

De la mateixa manera, ha destacat el reconeixement dels coneixements de valencià als alumnes que finalitzen els seus estudis i ha subratllat que “s’han expedit més de 60.000 certificats en els quatre primers mesos” des que es va posar en marxa esta mesura.

Campanya d’elecció de llengua base en centres educatius

Amb el lema ‘Dos llengües, una Comunitat’ ‘Dos lenguas, una Comunitat’, la campanya per a donar a conéixer el procediment de la consulta de la llengua base en els centres educatius està feta en castellà i valencià i destaca la convivència i l’equilibri entre les dos llengües.

La consulta a les famílies per a triar la llengua base se celebrarà des del 25 de febrer fins al 4 de març. L’objectiu és que trien lliurement la llengua principal en l’educació dels seus fills i filles en els centres educatius públics o concertats i que tindrà més pes en l’ensenyança en cursos posteriors.

Per a fer-ho, es votarà de manera telemàtica mitjançant un procediment senzill a través de la pàgina web consulta.gva.es, que s’activarà en els pròxims dies, i en la qual s’habilitaran manuals i tutorials sobre com fer-ho.

Recibe nuestra newsletter diaria

O síguenos en nuestro  canal de Whatsapp

Deja una respuesta

Ahora en portada
Fachada de Envases Toledo, compañía adquirida por Hinojosa.
Hinojosa adquiere Envases Toledo y amplía su presencia en la Comunidad Valenciana