La Conselleria d’Agricultura establix les zones de producció de mol·luscos bivalves en la Comunitat Valenciana
Les zones d'extracció estan concentrades en el litoral de les províncies de València i Alacant

El conseller de Agricultura, Ganadería y Pesca de la Generalitat Valenciana, Miguel Barrachina. Foto: Eduardo Manzana / Europa Press.
La Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca ha establit les zones de producció de mol·luscos bivalves i gasteròpodes, tunicados i equinoderms marins vius, tant per al marisqueig com per a l’aqüicultura, en aigües de la Comunitat Valenciana.
A través d’esta mesura, es dona compliment a la normativa estatal que establix les normes de qualitat de les aigües i de la producció de mol·luscos i altres invertebrats marins, amb el propòsit de garantir la qualitat del producte per al consum humà directe o prèvia transformació.
A més, en controlar la qualitat de les aigües marines i la contaminació ocasionada per la presència de fitoplàncton capaç de produir biotoxines, hi ha la possibilitat d’aplicar mesures correctores enfront de possibles pertorbacions del sistema.
Les zones d’extracció estan concentrades en el litoral de les províncies de València i Alacant pel que s’establixen cinc àrees de producció situades a Sagunt (CVA-1), el Port Nou de València (CVA-2), Port València-Gità (CVA-3), Tavernes-Dénia (CVA-4) i Santa Pola (CVA-5).
En concret, en la zona CVA-1 de Sagunt, l’Autoritat Portuària està realitzant obres i només hi haurà una única bat, que s’instal·larà en el Port de València, en esta zona estan autoritzats la clòtxina i l’ostra arrissada.
En la Zona CVA-2 situada en el Port Nou de València, s’han reubicat les 15 bats en diferents zones del port, pel fet que l’Autoritat Portuària té previst donar un nou ús a eixa zona.
La Zona CVA-3 té activitat al llarg de tot l’any i consta de 12 bats a l’interior i exterior del polígon existent. Les espècies són la rossellona i la tellina.
La Zona CVA-4 es troba actualment sense activitat. I La CVA-5 situada a Santa Pola té activitat tot l’any en espècies com l’ostra plana, la clòtxina i la zamburinya.
Periòdicament es prenen mostres d’aigua de mar, per a definir el seu grau de ph, salinitat, oxigen dissolt, temperatura i presència d’hidrocarburs. A més, s’analitzen mostres de cada una de les espècies de mol·luscos bivalves, com a rossellones, tellines i clòtxines existents en la zona de producció, per a tindre un major control de la producció i poder, d’esta manera, tindre la seguretat de l’obtenció de productes òptims per al consum.
És important ressaltar que el marisqueig és una activitat professional subjecta a autorització prèvia per part de la Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, amb la finalitat de preservar la biodiversitat marina i garantir la salubritat del producte.
La resolució és efectiva des de l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).