Mompó aconseguix l’adhesió de 165 ajuntaments al projecte de còpies de seguretat en núvol
L'àrea d'Administració Electrònica que dirigix Juan Ramón Adsuara presenta el primer balanç del projecte DivalCloud, que oferix als municipis de menys de 20.000 habitants blindar de manera segura les dades dels seus habitants

El projecte DivalCloud, posat en marxa al setembre per la Diputació de València amb l’objectiu d’ajudar els ajuntaments de menor grandària a comptar amb un sistema de còpies de seguretat en un núvol extern per a protegir les dades dels seus habitants, ha tingut un gran acolliment en els seus primers mesos de marxa. Així, un total de 165 ajuntaments s’han adherit ja al projecte, que està dirigit als municipis de la província de València de menys de 20.000 habitants.
“Fins al moment el projecte ha tingut una gran implantació a la província. En només pocs mesos la majoria dels ajuntaments als quals anava dirigit s’han unit perquè són conscients que estan reforçant la ciberseguretat dels seus municipis”, ha destacat el diputat d’Administració Electrònica, Juan Ramón Adsuara. Amb motiu de la XX edició de la Setmana Informàtica que s’està celebrant a València, el cap del servici d’Informàtica de la Diputació, Miguel Ángel Gómez, ha presentat el primer balanç d’esta iniciativa.
L’èxit i el bon funcionament mostrat fins ara per DivalCloud s’ha vist referendat pel guardó obtingut en la XVII edició dels Premis @aslan 2025 de Digitalització en les Administracions Públiques en la categoria ciberseguretat en ajuntaments. Es tracta d’un reconeixement, atorgat per l’Asociación @aslan, que posa en valor les iniciatives més innovadores de transformació digital en el sector públic, contribuint a la millora dels servicis al ciutadà, l’eficiència operativa i l’optimització de costos.
El projecte DivalCloud permet als ajuntaments comptar amb un sistema de còpies de seguretat segur, escalable i eficient, alineat amb els objectius de modernització digital de l’Administració Pública. El finançament del projecte és assumida al 100% per la Diputació de València, que ha destinat quasi mig milió d’euros a este. D’esta manera, els ajuntaments, molts dels quals no tenen recursos suficients per a invertir en ciberseguretat per la seua grandària, no han d’escometre cap gasto, només han de realitzar una adhesió en qualsevol moment de la duració del projecte, que és de 4 anys.
La iniciativa naix a conseqüència dels ciberatacs que estan patint les diferents administracions públiques, especialment els ajuntaments, que en molts casos provoquen la pèrdua o segrest de les dades dels ciutadans i contribuents. Complint amb la seua funció d’assistir tècnicament als ajuntaments, la Diputació posa a la seua disposició un servici d’allotjament en núvol de manera que assegura les còpies de seguretat que fan dels seus sistemes.
“DivalCloud pretén aportar un complement a les mesures de seguretat informàtiques de cada ajuntament. Oferix un espai en el núvol amb diferents solucions per a albergar les còpies de seguretat, segons les característiques de la infraestructura de cada ajuntament”, sosté Adsuara. La Diputació, a més, posa a la disposició dels municipis una oficina tècnica que s’encarrega d’acompanyar en el procés d’implantació, de la vigilància de la realització de les còpies diàriament, de la restauració de les dades i d’actuar davant possibles incidències.
El projecte consistix a realitzar una còpia de seguretat del servidor que indique l’ajuntament, la qual s’albergarà en un espai únic i reservat per a ell, en un entorn extern a les instal·lacions de l’ajuntament, en un núvol privat de màxima seguretat allotjada a Espanya. La Diputació, amb esta iniciativa, prioritza l’optimització de costos i de tasques tècniques de gestió, emprant recursos compartits, com l’espai d’emmagatzematge i l’oficina tècnica.