La Generalitat reforçarà el creixement del sector aeroespacial de la Comunitat Valenciana amb un pla estratègic
El director general d'Innovació, Juan José Cortés, destaca el compromís del Consell amb aquest sector en una jornada organitzada per *Espai *Aero CV
La Generalitat té previst desenvolupar un pla estratègic del sector aeroespacial per a potenciar el creixement i la consolidació d’aquesta indústria , que en les últimes dues dècades s’ha desenvolupat en el si dels parcs científics de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana.
La Direcció General de Projectes Estratègics lidera aquesta iniciativa, en col·laboració amb les direccions generals d’Innovació i Indústria, amb la finalitat de licitar en 2025 el disseny del full de ruta que ha de guiar el desenvolupament d’aquest sector durant els pròxims anys.
Així ho ha avançat el director general d’Innovació, Juan José Cortés, en l’obertura de la jornada Innoespai, organitzada pel clúster empresarial Espai Aero CV, en la qual ha subratllat el compromís de la Generalitat, i més específicament, de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, amb el desenvolupament d’aquesta indústria estratègica.
Un treball conjunt per fer despegar la industria
Sobre aquest tema, Cortés ha subratllat el treball que està desenvolupant el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat, que ha constituït Ivace+i Innovació, i en el qual representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat cooperen per a identificar els principals reptes del sector i per a proposar solucions de R+D+I amb les quals donar-los resposta.
Aquest grup de treball multidisciplinari, en el qual també és present Espai Aero CV, considera prioritari explorar noves solucions d’accés a l’espai, usar els satèl·lits i drons per a oferir serveis de valor afegit per a la indústria i l’Administració, així com treballar en sistemes de transport més sostenibles, entre altres propostes.
L’objectiu, a més, és incentivar el desenvolupament d’aquestes solucions mitjançant la seua incorporació al catàleg de prioritats de Ivace+i Innovació, la qual cosa facilitarà l’accés al finançament de les seues convocatòries en concurrència competitiva a partir de 2025.
“Aquesta iniciativa demostra que, des de la Comunitat Valenciana i mitjançant fórmules de col·laboració públic-privada, podem liderar el desenvolupament de la indústria aeroespacial europea”, ha indicat el director general d’Innovació, que ha repassat durant la seua intervenció altres iniciatives impulsades pel seu departament.
Convertir-se en un polo d’innovació
Així, ha destacat el conveni de col·laboració que la Conselleria d’Innovació ha subscrit amb el clúster aeroespacial Espai Aero CV per a incentivar la cooperació empresarial en el desenvolupament de projectes de R+D+I i presentar a la indústria valenciana com a “pol d’innovació i de transferència de tecnologia” en fòrums nacionals i internacionals.
L’aposta del Consell per aquest sector estratègic es tradueix també en sengles protocols de col·laboració amb PLD Space i la delegació de Llevant del Col·legi Oficial d’Enginyers Aeronàutics d’Espanya.
El primer representa el suport de l’Administració autonòmica explícit al programa Spark, amb el qual la signatura il·licitana pretén impulsar el desenvolupament de projectes científics i tecnològics innovadors des de l’espai, proporcionant accés gratuït al coet Miura 5 a tota mena d’institucions educatives, centres d’investigació i empreses.
El segon protocol aprofundeix en la col·laboració amb el Col·legi d’enginyers aeroespacials a fi de compartir informació sobre necessitats i projectes i, a més, dur a terme fòrums, diàlegs, estudis i missions conjuntes, entre altres activitats.