El Consell col·labora amb la UA i la UV en investigacions sobre l’impacte econòmic de la migració
Les activitats es desenvoluparan en el marc de la convocatòria de subvencions per al foment de la formació, la investigació i la transferència de coneixement en l’àmbit de la economia pública
El Consell ha autoritzat la subscripció de dos acords amb la Universitat d’Alacant (UA) i d’un altre acord amb la Universitat de València (UV) per al desenvolupament d’investigacions sobre l’impacte econòmic i laboral de la migració, la avaluació de les polítiques públiques en el mercat de la vivenda, així com la simulació d’impostos i prestacions de la Comunitat Valenciana.
Aquest conveni del Consell s’enquadra en el marc de la convocatòria de subvencions de la Conselleria d’Hisenda i Economia corresponent a 2024 per al foment de la formació, la investigació i la transferència de coneixement entre les universitats valencianes i l’Administració pública valenciana en l’àmbit de la economia pública.
Dos d’aquestes investigacions seran realitzades per la Universitat d’Alacant i tractaran sobre ‘Impacte econòmic i laboral de la migració en les comunitats autònomes d’Espanya’ i ‘Política econòmica i vivenda’.
Estudiar la migració per veure el seu impacte i dinàmiques
La primera de les tesi de la Universitat d’Alacant pretén explorar com la migració ha influït en les estructures econòmiques i el mercat laboral de les comunitats autònomes, amb l’objectiu d’entendre millor les dinàmiques i conseqüències d’aquests moviments poblacionals, amb la fi de proporcionar una base sòlida per a futures polítiques i estratègies de desenvolupament regional.
El segon dels treballs d’investigació de la UA es centra en avaluar i analitzar les polítiques públiques que afecten al mercat de la vivenda i estudiar les dinàmiques del mercat de vivenda en el context espanyol i internacional, amb especial èmfasi als països de la Unió Europea.
Per la seua part, la Universitat de València investigarà sobre ‘Generació de dades per microsimulació d’impostos i prestacions per a la Comunitat Valenciana. Adaptació del simulador Euromod a polítiques públiques autonòmiques’.
Simular la fiscalitat i explorar solucions
El seu objectiu consisteix en l’obtenció d’un instrument que permet simular polítiques autonòmiques i explorar solucions per a poder aplicar el simulador Euromod, una eina pública i gratuïta a la disposició de la ciutadania en general i, en particular, del personal investigador i de les persones encarregades de la presa de decisions en l’àmbit polític.
La Conselleria d’Hisenda i Economia té interès a fomentar la formació i la recerca acadèmica, així com la transferència de coneixements entre l’àmbit acadèmic i l’Administració pública mitjançant el finançament de tesis doctorals en àrees d’interès considerades prioritàries per la Generalitat.