La Generalitat destina 726 milions per a impulsar el sector primari amb el relleu generacional com a eix estratègic

Miguel Barrachina presenta la major convocatòria d'ajudes per a joves agricultors i reclama al Govern un compromís real amb l'aigua i el camp

Miguel Barrachina y Carlos Mazón

El Conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, ha anunciat aquest dilluns una bateria de mesures econòmiques i estratègiques per a reforçar el futur del camp valencià. Amb un pressupost rècord de 726 milions d’euros per a 2025, el Consell activa una ofensiva política orientada a modernitzar el sector primari, facilitar l’accés a noves generacions i reclamar més suport del Govern central en infraestructures hídriques.

Entre les novetats destaca una nova convocatòria d’ajudes per a joves agricultors i nous professionals del sector, dotada amb 29,5 milions d’euros. Es tracta de la més ambiciosa dels últims anys, amb un augment de l’import mínim —de 20.000 a 30.000 euros— i del màxim —de 70.000 a 80.000 euros—, així com un plus de 10.000 euros per als qui treballen en zones amb limitacions naturals, com l’horta de València.

“Aquestes ajudes no sols promouen el relleu generacional, sinó que són clau per a garantir la continuïtat d’un sector estratègic”, ha subratllat Barrachina, durant la seua intervenció en el fòrum Nova Economia.

Menys impostos i més simplificació

El Conseller ha recordat les rebaixes fiscals aprovades per a facilitar la incorporació al camp, com l’eliminació de l’impost de successions i donacions i la reducció del ITP del 10% al 4% en transmissions de finques agràries. A més, ha reiterat el seu rebuig al quadern digital agrari i ha anunciat un nou registre ramader “més senzill i accessible”.

“El nostre enfocament és el de la confiança, no la sanció. El lloc de l’agricultor està en el camp, no entre papers”, ha assegurat.

Crítiques al Govern i aposta pel Pacte Nacional de l’Aigua

Barrachina ha sigut especialment crític amb la gestió del Ministeri per a la Transició Ecològica, al qual acusa de no haver respost en cinc mesos al pla autonòmic contra inundacions, valorat en 2.390 milions d’euros. Al seu judici, la falta d’acció i la supressió del transvasament Tajo-Segura estan posant en risc l’agricultura alacantina.

“En lloc de destruir preses i embassaments, el Govern hauria de construir les necessàries per a garantir la seguretat de la població i permetre que els llits es netegen sense traves”, ha declarat.

En aquest sentit, ha reivindicat l’actuació del Consell en la presa de Buseo, on s’han invertit 4,7 milions d’urgència i es destinaran altres 30 milions per a la seua reparació integral.

Un sector clau per a l’economia valenciana

Malgrat els reptes derivats de la sequera i les inundacions, Barrachina ha destacat que el sector agroalimentari ha sigut el motor de la balança comercial de la Comunitat Valenciana, amb un superàvit de 3.504 milions d’euros en exportacions.

“Quan un ramader desapareix, l’administració ha de contractar brigades, vigilants o bombers. La seua labor no és substituïble i el seu valor va molt més allà de l’econòmic”, ha remarcat.

A més, ha defensat que els agricultors, ramaders i pescadors “són els veritables ecologistes”, en recordar que la pesca arrossega més de 150.000 tones de plàstic de la mar i que els cultius com els cítrics contribueixen a depurar l’aire.

Pressió a Brussel·les per a protegir el camp valencià

Barrachina també ha recordat la recent visita del President Carlos Mazón a Brussel·les, on es va aprovar un dictamen que defensa igualtat de tracte, innovació i coordinació fitosanitària per als productes agrícoles europeus. En paral·lel, la Generalitat ha presentat al·legacions perquè no es retallen més dies de pesca en la reforma de la Política Pesquera Comuna.

“Defensarem cada vaixell i cada jornada de treball dels nostres pescadors. No podem permetre que Brussel·les legisle des del desconeixement”, ha advertit.

Comenta el artículo
Ismael Cirujeda

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Deja una respuesta

Ahora en portada