Mompó dona un any més als municipis del Camp de Túria, el Rincón i la Serranía per a acabar 112 obres
L'àrea de Cooperació que coordina la vicepresidenta Natàlia Enguix porta al ple d'abril una proposta per a canviar la data límit d'execució de les obres del pla: del 12 d'agost de 2025 al 30 de setembre de 2026

Els municipis del Camp de Túria, la Serranía i el Rincón de Ademuz amb projectes pendents del Pla d’Inversions 2022-23 de la Diputació de València disposaran d’un any més per a executar i justificar les actuacions, que suposen en el conjunt de les tres comarques 6.536.361 euros només en obres en procés de documentació i adjudicació, a les quals caldria sumar altres sol·licituds aprovades en l’últim pla de l’anterior legislatura que encara no s’han acabat de justificar. “L’objectiu de la pròrroga és facilitar als ajuntaments el procés perquè finalitzen les obres i es quede en els municipis fins a l’últim euro”, coincidixen tant el president, Vicent Mompó, com la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix.
Per comarques, el Camp de Túria té en procés d’adjudicació 40 projectes de l’últim programa inversor de la passada legislatura, heretat per l’actual equip de govern provincial amb “un nivell d’execució baix que s’ha complicat amb els problemes derivats de la dana”, apunta Enguix, responsable de Cooperació Municipal. De les 40 actuacions, cinc van ser sol·licitades per la Mancomunitat Camp de Túria i la resta per 14 ajuntaments de la comarca, amb una inversió global no executada de 3.028.296 euros.
Entre les obres pendents destaquen la tercera fase de remodelació del parc Benjamím March Civera de la Pobla de Vallbona (429.000 euros); la instal·lació d’un sistema de videovigilància amb 70 càmeres en els accessos al nucli urbà i urbanitzacions de Riba-roja (350.000 euros); l’adequació de noves sales en l’edifici museu de Casinos (350.000 euros); i la instal·lació de pantalles led en el terme municipal de Nàquera (148.000 euros).
En la veïna comarca de la Serranía hi ha 48 projectes que encara no s’han executat, pertanyents a 15 municipis i la mancomunitat, amb un import de 2.446.900 euros. Entre ells destaquen el condicionament d’un immoble al carrer Ventura Esteban de Chelva per a ús com a casa museu (235.000 euros); l’estabilització i regeneració del vessant de La Muela en el nucli urbà de Chulilla (146.000 euros); la renovació dels jocs infantils i l’àrea recreativa San Roque de La Yesa (120.000 euros); i la millora de l’accessibilitat en les voreres de la Ronda de la Baronia de Villar del Arzobispo (168.000 euros), el poble que acumula més projectes pendents de la província amb una desena.
Quant al Rincón de Ademuz, la comarca té sense executar 24 projectes de l’últim pla inversor de la passada legislatura, pertanyents a sis municipis, per un import global d’1.061.165 euros. Entre les actuacions pendents destaquen la substitució del paviment en carrers del nucli urbà de Castielfabib (185.000 euros); i el projecte d’enllumenat públic eficient als carrers Molino i Virgen de Santerón de Vallanca (127.000 euros).
Suspensió de terminis
La proposta de la vicepresidenta Enguix planteja una suspensió extraordinària del termini d’execució de les obres incloses en el pla, que passarà del 12 d’agost de 2025 al 30 de setembre de 2026. La intenció és “prorrogar l’últim pla de l’anterior legislatura, que encara té 70 milions d’euros pendents d’adjudicar o certificar en municipis de totes les comarques, per a facilitar els processos als ajuntaments i que no hagen de renunciar a un sol euro de les ajudes”.
El pla 22-23, amb un total de 148,8 milions d’euros en projectes aprovats i una mica més de 123 milions d’euros com a import finalment adjudicat a la província, registra en data de hui 55.350.545 euros abonats per part de la Diputació per obres finalitzades, mentre que les actuacions en procés de documentació i adjudicació superen els 31 milions d’euros i les no certificades sumen 39 milions, amb 558 projectes incomplets que van des dels 148 euros que encara ha de certificar Alboraia per l’execució de la segona fase de les piscines municipals, fins al 1.365.000 euros que ha de certificar Picassent per la reurbanització dels carrers Jaume I i Calvari.
“El nivell d’execució era baix abans d’arribar la dana, amb més de la mitat del pla sense adjudicar o justificar”, afirma Natàlia Enguix, qui explica que “el problema es va fer més gran amb els devastadors efectes de la riuada, tant en els municipis afectats amb danys en infraestructures, equipaments i servicis públics, com en els no afectats, per falta d’empreses a les quals adjudicar les obres o per l’encariment de les matèries primeres i els costos d’execució”.