L’Institut Valencià de Servicis Socials realitza 22.600 atencions en 14 municipis afectats per la riuada
El pla de suport social es va posar en marxa al febrer i ha comptat amb una inversió per part de la Generalitat de 2,4 milions d'euros

L’Institut Valencià de Servicis Socials (IVASS), adscrit a la vicepresidència primera i conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, ha realitzat prop de 22.600 atencions en dos mesos a través del Pla de suport tècnic i social a 14 municipis afectats per la riuada.
La Generalitat ha destinat 2,4 milions d’euros per a tot l’operatiu, que està format per psicòlegs, treballadors socials, educadors, personal administratiu i jurídic, així com set unitats mòbils i tres vehicles itinerants, destinats a les localitats d’Albal, Aldaia, Alfafar, Algemesí, Benetússer, Catarroja, Chiva, Guadassuar, Lloc Nou de la Corona, Massanassa, Paiporta, Picanya, Sedaví i Utiel.
La vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha explicat que “estos equips treballen en coordinació amb els servicis socials municipals per a donar resposta a les demandes dels veïns afectats”, i ha apuntat que “es tracta d’oferir-los informació i facilitar-los la tramitació d’ajudes de la Generalitat i de la resta d’administracions públiques per a pal·liar els danys i les pèrdues patides”.
Susana Camarero ha incidit en què “este pla de suport social suposa un reforç a l’atenció primària en aquells municipis que el necessiten, amb equips específics”, i ha assenyalat “algunes de les seues funcions com l’acolliment, valoració i diagnòstic social, intervencions preventives i d’emergència, elaboració i seguiment de plans personalitzats d’intervenció social, coordinació interinstitucional i comunitària, ús de ferramentes tecnològiques per a iniciar o actualitzar expedients en les aplicacions de la conselleria”.
Durant els mesos de febrer i març, en els quals s’ha posat en marxa este dispositiu, s’han gestionat 14.134 tràmits burocràtics, 6.988 assistències socials i 1.436 intervencions psicològiques, a més d’assessorament jurídic en matèria de vivenda, laboral, d’herències i estrangeria.
En concret, les labors desenrotllades pels treballadors socials s’han centrat en tres àmbits: Atenció a l’emergència dana, Atenció a la ciutadania i a servicis de triatge i Valoració de la Dependència.
En l’Atenció a l’emergència dana s’han comptabilitzat 3.180 gestions, de les quals destaquen 2.612 relacionades amb la tramitació i documentació de sol·licituds rebudes sobre ajudes i que, en la seua majoria (2.600), s’han localitzat en el municipi d’Albal. En Atenció a la ciutadania i als servicis de triatge hi ha hagut 2.475 actuacions, de les quals 725 corresponen a demandes d’informació en servici d’acolliment inicial o recurrents, 444 registre en aplicació *SIUSS, consulta expedients per a planificar informes i valoracions pendents, i 371 assignacions de cites telefòniques.
A més, s’han registrat un total de 1.333 gestions relatives a la Valoració de la situació de Dependència. En concret, visites domiciliàries (333), elaboració d’Informe Social d’Entorn (283), consulta d’alta i gravació d’expedients, planificació i organització de les valoracions ADA, ben pendents o per revisió de grau (263).
Per part seua, els educadors socials han exercit tasques com la coordinació amb recursos educatius i centres docents d’estos municipis per al seguiment de casos i suport als Equips Específics d’Intervenció amb Infància i Adolescència (EEIIA). També, han visitat domicilis i s’han entrevistat amb les unitats de convivència, i han prestat orientació a famílies i intervenció comunitària.
Estos professionals han col·laborat en les valoracions de Dependència, i en la revisió d’expedients per a la concessió i tramitació d’ajudes i han elaborat llistats de necessitats i gestionat el repartiment de donacions rebudes, cens d’ascensors i elevadors avariats.
Els psicòlegs i psicòlogues del pla de suport social a municipis del IVASS han realitzat 1.436 accions durant estos mesos. D’estes, 429 han consistit a contactar amb persones afectades per la dana per a oferir atenció psicològica des dels servicis socials i en la seua majoria s’han localitzat a Massanassa amb 278 atencions, li seguix Picanya amb 63, Chiva amb 35 i Catarroja amb 25.
Estos professionals han dut a terme 325 intervencions psicològiques, de les quals 164 s’han efectuat a Massanassa, 50 a Catarroja, 40 a Alfafar i 35 a Sedaví. Així mateix, han actuat per derivació en la gestió conductual de menors o persones amb discapacitat en 22 ocasions. També, 182 visites a domicilis i entrevistes a les unitats de convivència, de les quals 92 s’han efectuat a Aldaia, 40 a Catarroja i 14 a Alfafar, especialment, a les persones cuidadores de persones amb demència i d’altres col·lectius vulnerables.
En 19 ocasions s’han desplaçat a zones aïllades i disseminades de les poblacions de Catarroja (15) i Sedaví (4) per a realitzar atenció psicològica en domicilis de difícil accés o amb persones amb mobilitat reduïda.
A més, han exercit 236 treballs d’orientació i assessorament als veïns dels municipis afectats sobre els recursos als quals poden accedir en funció de les seues necessitats i han efectuat 75 atencions telefòniques, així com els han oferit tallers grupals sobre Impacte de la dana, Estimulació cognitiva i memòria i ‘Mindfulness’.
El pla de suport a 14 municipis afectats per la riuada ha comptabilitzat un total de 14.134 assumptes administratius o burocràtics destacant la tramitació de les targetes de l’abonament de transport gratuït habilitades per la Generalitat amb 4.400 gestions, 4.000 d’estes en la localitat de Sedaví.
Més de 3.000 atencions telefòniques per a oferir una primera informació en atenció social a la ciutadania, de les quals 840 corresponen a la població de Picanya, 790 de Chiva i 340 d’Algemesí, entre altres. I un total de 2.485 assistències directes en les seues necessitats, gestió d’oficis per a famílies en situació o risc d’exclusió, valoracions del grau de Discapacitat i sol·licituds a l’IMSERSO.
Així mateix, més de 1.300 gestions d’ajudes de primera necessitat de persones afectades per les inundacions, reallotjaments i llogats en vivendes de la SAREB, demandes d’electrodomèstics i altres estris, així com el repartiment d’articles per a menors de 0 a 6 anys com a bolquers, potets, roba, llet, tovalloletes i productes d’higiene.
Per part seua, el personal jurídic ha exercit tasques d’assessorament en matèria de vivenda, laboral, d’herències i estrangeria, entre altres assumptes, i escomés més d’una trentena d’atencions individualitzades en municipis com Benetússer, Aldaia, Guadassuar, Massanassa i Chiva.