El servici de Teleassistència Avançada de la Generalitat augmenta en més 60.000 els usuaris atesos des de 2022

La vicepresidenta primera, Susana Camarero, s'ha reunit amb l'equip directiu de Atenzia, empresa de referència en teleassistència avançada, que gestiona el servici a València i Castelló

El servici de Teleassistència Avançada de la Generalitat, gestionat per l’empresa Atenzia a València i Castelló i per Quavitae a Alacant, ha augmentat exponencialment el nombre de persones ateses, passant de 13.817 al gener de 2022 a 78.435 actualment, el que suposa un creixement de més del 450%. A més, este servici ha duplicat el nombre de dispositius mòbils, que aconseguixen actualment 10.174 terminals en funcionament sol a València i Castelló.

Estes dades han sigut presentats en la reunió que ha mantingut la vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, amb responsables de Atenzia, on s’han avaluat els resultats dels dos últims anys del servici.

Durant la trobada, la vicepresidenta ha destacat que l’increment experimentat en la teleassistència «ha sigut possible gràcies a l’esforç conjunt i a una gestió eficient que ha permés donar resposta a quasi 5.000 noves altes mensuals».

També s’ha referit a l’enorme demanda de la teleassistència mòbil, un fet que ha portat a la Generalitat a duplicar el nombre de dispositius inicialment previstos i que s’ha convertit en una “ferramenta essencial, sobretot per als qui patixen deterioració cognitiva o problemes de mobilitat, ja que proporciona seguretat i tranquil·litat tant a ells com a les seues famílies», ha assenyalat la consellera.

En la trobada, també s’han abordat els desafiaments i oportunitats que oferix la digitalització d’este servici destinat a persones majors i dependents en la Comunitat Valenciana. En concret, s’han analitzat els avanços tecnològics del sector i els avantatges dels dispositius digitals enfront dels analògics, així com el potencial que aporta la Intel·ligència Artificial per a anticipar necessitats i millorar l’atenció.

Sobre este aspecte, Cambrer ha traslladat el compromís del Consell de millorar i adaptar el servici a les noves tecnologies. Així, ha assenyalat que «este Govern situa a les persones en el centre de les seues polítiques” i ha recordat que els Pressupostos de la Generalitat per a 2025 contemplen 3.006 milions d’euros destinats a polítiques socials, un 7% més que l’any anterior, amb un increment d’un 15% en la partida per a majors, “perquè són la nostra prioritat», ha indicat.

En la reunió també s’ha tractat la coordinació entre la Conselleria de Servicis Socials i Atenzia durant les situacions d’emergència provocades per la recent dana. «El treball conjunt va ser exemplar, amb contactes diaris i accions de reassegurament en tres nivells per a garantir la seguretat dels usuaris en els municipis afectats», ha assenyalat la vicepresidenta.

Actualment, la Generalitat presta el servici de Teleassistència Avançada, a través dels contractes amb Atenzia i Quavitae, prorrogats fins a juliol de 2025 i finançats amb fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, per un import que ascendix a 36,9 milions d’euros. Està prevista una nova pròrroga fins a juliol de 2026, ja amb fons propis de la Generalitat, per valor de 15,5 milions d’euros.

“La cura i atenció de les persones majors i dependents és prioritari per al nostre Govern i per això, una vegada esgotats els fons europeus i atés que no comptem amb ajuda de l’executiu central, assumirem íntegrament este servici perquè el ciutadà és el primer”, ha subratllat la vicepresidenta, qui ha indicat que “el Govern de Sánchez hauria d’aportar el 50% del cost d’este servici com hauria de fer amb la dependència, a la qual a penes destina un 20% en la Comunitat Valenciana, deixant al Consell assumir-lo a pulmó”.

Els servicis de teleassistència avançada, a diferència de la bàsica, inclouen programes integrals, dirigits a perfils determinats que s’identifiquen en la valoració inicial realitzada a cada persona usuària.

El programa de major abast és el d’Envelliment Actiu i Saludable, en el qual s’han desenrotllat més de 250 activitats relacionades amb la promoció d’hàbits saludables. També destaca el programa de Telemonitoratge de Constants i el d’Estimulació Cognitiva, que se secunden amb dispositius tecnològics específics per a l’avaluació, mesurament i seguiment de la salut.

Altres actuacions són les realitzades en el marc del programa de Detecció i Actuació de Situacions de Suïcidi i Maltractament i en el d’Actuació davant Situacions de Dol. Així mateix, cal esmentar el programa de Suport a Persones Cuidadores, a través dels grups d’ajuda mútua i l’accés a la plataforma digital Portal del Cuidador.

«L’atenció personalitzada és clau. Estos programes ens permeten identificar i abordar situacions de vulnerabilitat amb una resposta adaptada i efectiva, fent que el nostre servici siga innovador, integral i pròxim a les persones», ha destacat Camarero.

Finalment, la consellera ha reconegut la importància de la labor dels professionals que treballen en este servici i el seu «compromís i professionalitat demostrada també en els moments més complicats, com en la dana, quan van fer un treball excepcional atenent i acompanyant a tots els usuaris del servici», i ha reiterat el suport de la Generalitat per a continuar impulsant “polítiques socials avançades i innovadores”.

Comenta el artículo

Historias como esta, en su bandeja de entrada cada mañana.

O apúntese a nuestro  canal de Whatsapp

Deja una respuesta

Ahora en portada