Actualizado
Calvo aposta por Galicia: quere incrementar un 40% a produción na súa fábrica de Carballo
A conserveira galega amosa na documentación entregada á Xunta para revisar a autorización ambiental da súa planta que a produción nesta creceu un 11% durante os últimos cinco anos malia o frenazo como consecuencia do Covid-19
O Grupo Calvo, segunda empresa conserveira galega por ingresos, presentou na Dirección Xeral de Calidade Ambiental da Xunta a documentación para a revisión da Autorización Ambiental Integrada da súa factoría de Carballo, un dos tres centros produtivos da empresa xunto cos de OSalvador e Brasil. O informe presentado revela os datos de produción da empresa que dirixe Manel Calvo en Galicia, que amosa un crecemento sostido nos últimos cinco anos, a excepción de 2020, ano no que estalou a crise sanitaria.
Este crecemento produciuse en todas as liñas de produtos da planta, que inclúen atún, mexillóns, luras e luras e ensaladas. En conxunto, o produto acabado na factoría de Carballo alcanzou o ano pasado as 39.560 toneladas, o que supón un crecemento do 11% desde 2018. A previsión é que aumente aínda máis. O documento fixa os obxectivos da conserveira de incrementar un 40% esta cifra, aínda que sen establecer unha data concreta para acadalo.
Deste xeito A produción de atún pasaría de 35.734 toneladas en 2022 a 45.000 toneladas. O obxectivo do mexillón é triplicar as toneladas de produto acabado, pasando de 1.573 a 5.000. No caso da liña de luras e chipiróns, fíxase o obxectivo futuro de 2.000 toneladas netas, fronte ás 529 do ano pasado. En ensaladas, Calvo tentará alcanzar as 3.000 toneladas, un salto igualmente importante respecto das 1.724 toneladas de 2022. Entre todas as liñas de produtos, alcanzaríanse as 55.000 toneladas netas, un 39,1% máis que a produción do ano pasado.
Actualmente, o grupo vende ao redor de 100.000 toneladas de produto acabado ao ano, aínda que en 2020 chegou ás 106.000 toneladas. Ese foi o único ano, condicionado pola pandemia, no que a planta de Carballo non incrementou a súa produción polos descensos na liña de atún, produto principal da empresa, e na liña de luras e chipiróns, aínda que si seguiu subindo.
Gañar en sustentabilidade e eficiencia
O Grupo Calvo leva un tempo inmerso nun proceso de reorganización e modernización das instalacións e procesos da súa planta galega. Os últimos proxectos tramitados son unha nova cámara frigorífica, a ampliación das liñas de envasado e cartón, a incorporación dunha nave multiusos e a mellora da EDARI (depuración de augas residuais industriais). Dentro dos seus investimentos na factoría, converteuse na primeira conserveira en obter o certificado de Bureau Veritas de “xestión de residuos cero”, o que supón a valorización de entre o 95% e o 100% dos residuos, eliminando a necesidade do seu traslado ao vertedoiro. . O certificado incluía tamén a planta de envasado, cunha produción de 765 millóns de unidades o ano pasado.
Segundo se explica na documentación remitida á Consellería de Medio Ambiente, a planta galega está en proceso de “reestruturación” de procesos e instalacións para acadar os fitos recollidos no seu Plan Industrial”. Esta folla de ruta tería dous obxectivos fundamentais: aumentar a capacidade produtiva coa “incorporación de equipamentos máis versátiles; e aumentar a “flexibilidade operativa”. As novas liñas de envasado e envasado e as novas áreas de almacenamento de materias primas son as pezas clave para esta transformación.
O principal mercado de Calvo é Brasil, onde obtén aproximadamente o 45% dos seus ingresos, mentres que Italia e España representan arredor do 20%. En territorio brasileiro conta con fábricas de envases, alimentos e bioprodutos, mentres que no Salvador tamén conta cun centro de bioprodutos e outro de conservas. Nestes dous enclaves concéntrase o colectivo galego.